Pintér Sándor belügyminiszter szerint lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt.

A tárcavezető erről kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Hangsúlyozta, az őszödi beszédnek nem a nyilvánosságra kerülése, hanem igazságtartalma jelenti a bajt, vagyis az, hogy Gyurcsány Ferenc, az ország akkoriban hivatalban lévő miniszterelnöke hosszú ideje hazudott az embereknek.

„Félő, hogy tévútra vezetik Magyarországot” – indokolta a média tájékoztatásának szükségességét a belügyminiszter, hozzátéve: mindenki azt kérdezi, ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet, holott ez a kérdésfeltevés elfedi a lényeget.

Kép letöltéseFotó: Szigetváry Zsolt, MTIKiemelte: a jelentésekből egyértelműen kiderül, hogy a beszédről nem illetéktelenek, hanem a kormányfőhöz lojális személyek készítették a felvételt, amelyet csak Gyurcsány Ferenc „közvetlen környezete” kapott meg. A felvétel nyilvánosságra kerülése ezt követően nem jelentett bűncselekményt, sőt hasznos volt, mert „megóvta az országot további hazugságoktól” – mondta Pintér Sándor.

A belügyminiszter hangsúlyozta, nem érti, hogy Gyurcsány Ferenc 2010 után miért kérte többször is a témában készült nemzetbiztonsági jelentés nyilvánosságra hozatalát, hiszen korábban annak minden egyes részletét ismerheti, sőt saját hivatali ideje alatt maga is közzétehette volna azokat, ráadásul sajtóhírek szerint saját munkatársai is megkísérelték nyilvánosságra hozni a beszédet.

Szólt arról is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjai teljes egészében megismerhetik a jelentéseket, a teljes nyilvánosságra hozatallal ugyanakkor szerinte a titkosszolgálati munka egyes részletei nagyobb kárt szenvednének, mint amennyi hasznot az hozna. Aláhúzta, a vizsgálatok minden szála az akkori kabinet és kormánypárt legfelsőbb szintjéhez vezetnek.

Kép letöltéseFotó: Szigetváry Zsolt, MTIPintér Sándor kérdésre válaszolva elmondta, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője döntött a beszéd kiszivárogtatásáról készült jelentések anonimizált formában történő közzétételéről. Erre azért volt szükség, mert az ellenzék nagy politikai nyomást fejtett ki a nyilvánosságra hozatal érdekében – fűzte hozzá, megjegyezve: a döntés alapjául az szolgált, hogy a titkosszolgálatokat távol akarják tartani a politikától.

Ugyancsak kérdésekre válaszolva Pintér Sándor azt mondta, meggyőződése szerint az ügyben nem is kellett volna titkosszolgálati munkát végezni azt követően, hogy megállapították, nem „kívülről, illetéktelenek” rögzítették a beszédet.

Pintér Sándor közölte továbbá, hogy nincs tudomása harmadik jelentésről, valamint egyértelműen visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint munkatársai megváltoztatták volna a jelentésben foglaltakat. A jelentések minőségét firtató kérdésre reagálva megjegyezte ugyanakkor, hogy „jelen pillanatban ilyen jelentés nem készülhetne”.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal előző héten a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

(MTI)