Magyarországon biztonság van, jó a rendőrképzés, itt biztos kezekbe kerül az Európai Rendőrakadémia - mondta Pintér Sándor az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportjának a rendőr-akadémiáról szóló rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten.

A belügyminiszter kifejtette: 1991-ben Budapesten fogalmazódott meg egy rendőri konferencián, hogy ha Európa a polgárainak azonos biztonságot kíván nyújtani, akkor minden tagországban egy adott helyzetre a rendőrségnek ugyanazt a választ kell adnia. Hozzátette: ennek alapján határozták el, hogy nemzetközi rendőrképzést indítanak Magyarországon. Első lépésként Ausztria és Magyarország fogott össze és alapították meg 1992-ben a közép-európai rendőr-akadémiát, amelynek már nyolc ország a tagja.

Három évvel később, 1995-ben az FBI akadémia is elindult Budapesten, ahol már a kezdetekkor 24 ország rendőreit képezték, és eddig több mint 20 ezer embert képeztek itt.

A belügyminiszter elmondta: korábban nem valósult meg az a terv, hogy a Európai Rendőrakadémia (CEPOL) központja Budapestre kerüljön, de amikor az angol kormány felmondta a CEPOL-lal a szerződést, újra megnyílt a lehetőség, hogy az intézmény Magyarországon működhessen. Az akadémia várhatóan szeptemberben nyitja meg kapuit Budapesten - mondta a belügyminiszter, egyúttal emlékeztetve arra, hogy Bánfi Ferenc már korábban megszerezte a CEPOL igazgatói helyét.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: a fideszes néppárti képviselőcsoport fontosnak tartotta bemutatni, mi az, ami Brüsszelben és Strasbourgban zajlik, ennek részeként van soron most rendezvényükön az Európai Rendőrakadémia.

A CEPOL-lal összefüggésben elmondta: az akadémia esete jól példázza az európai képviselők érdekérvényesítő képességét. Úgy vélte, az intézmény Magyarországra költözése bizonyítéka annak, hogy az ország a legjobb pályázatot nyújtotta be és olyan feltételeket határozott meg, amelyeket teljesen egyhangúlag fogadott el az Európai Tanács. Hangsúlyozta: az, hogy minden "intézményi és politikai gáncsoskodás dacára" Budapestre kerülhet az Európai Rendőrakadémia, jól példázza azt is, hogy milyen fontos az európai képviselők szerepe ebben.

A CEPOL 2005-ben jött létre. Feladata, hogy biztosítsa az európai rendőrségek vezető beosztású tisztjeinek együttműködését, valamint képzési és kutatási tevékenységek szervezésével ösztönözze a bűnözés elleni küzdelemben, valamint a közbiztonság és a közrend terén folytatott, határokon átnyúló együttműködést.

Jelenleg Nagy-Britanniában működik, de a britek közölték, hogy a jövőben nem tudnak helyet biztosítani az ügynökségnek, ezért annak el kell költöznie. Hét ország jelentkezett, hogy otthont adna az akadémiának, közülük választotta ki a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács Budapestet.

(MTI)