Évente 220 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává, sértettjévé Magyarországon - mondta a belügyminiszter a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett konferencián, pénteken Budapesten.

Pintér Sándor hozzátette: csaknem félmillióan vannak azok, akik a sértettek közelében élnek és érzelmi, anyagi megrázkódtatást szenvednek el bűncselekmény következtében.

Mindenki válhat bűncselekmény áldozatává, ennek elkerülése érdekében széles körű társadalmi összefogásra van szükség - hangsúlyozta a belügyminiszter, aki szerint az eredményes munkához rendszerszintű bűnmegelőzés kell.

Pintér Sándor szerint a bűncselekmények áldozatainak napja figyelmeztetés is, mert ha sok az áldozat, akkor el kell gondolkodni azon, hogy megfelelőek-e a társadalom védelme érdekében hozott jogszabályok és intézkedések.

A miniszter úgy fogalmazott: "a diktatúra után jelentős erőket fordítottunk arra, hogy senki ne bűnhődjön ártatlanul", és egyértelművé vált, hogy az áldozatok igényelnek nagyobb figyelmet. Ennek érdekében 1990-ben kormányhatározat, 2005-ben törvény született az áldozatok védelme érdekében, majd 2011-ben ismét kormányhatározatot fogadtak el, amely létrehozta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot.

Pintér Sándor szerint a bűncselekményeket nem lehet nem megtörténtté tenni, ugyanakkor a társadalmi szolidaritás jegyében mindent meg kell tenni az áldozatok szenvedéseinek, kárának enyhítése érdekében. Jelezte, hogy a kompenzáció gondolata már az ókorban is létezett, ugyanakkor arra figyelmeztetett: eltolódnak a határok, ha az állam teljes egészében átveszi a felelősséget a résztvevőktől. Úgy vélte, meg kell találni a helyes arányokat: mi az, amit az állam vállal és mire kötelezi az elkövetőket.

A bűncselekmények hatásainak minimalizálása érdekében egy olyan rendszer működtetése a cél, amely átfogó jogi szabályozáson nyugszik - mondta a miniszter, aki szerint társadalmi összefogás szükséges ahhoz is, hogy a társadalom minden egyes tagjához el lehessen jutni. Úgy vélte, az áldozatpolitika jelentősége napjainkban felértékelődött, ami a büntető igazságszolgáltatás koncepciójának megváltozásával hozható összefüggésbe. Hozzátette: az új szemlélet figyelembe veszi az áldozatot ért sérelmet, fontosnak tartja a kártalanítást, ugyanakkor az elkövetőkre is odafigyel, a társadalomba való visszavezetésükre fókuszál.

Kép letöltéseMTI Fotó: Bruzák Noémi

Pintér Sándor azt mondta: "akkor végzünk jó munkát, ha valamennyi áldozatra oda tudunk figyelni", és arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen az áldozat.

A konferencia szünetében tartott sajtóbeszélgetésen Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára - aki a konferencián a tárca gyermekbarát igazságszolgáltatás programját ismertette - a média felelősségét hangsúlyozta. Úgy vélte, a sajtónak nemcsak a bűncselekményeket kellene megjelenítenie, de a megoldást is fel kell tudnia mutatni, például azt, hogy hová, milyen szervezetekhez lehet fordulni hasonló esetekben. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében a kormány zéró toleranciát hirdetett.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot vezető miniszteri biztos arról beszélt, hogy a bűnmegelőzés és az áldozatvédelem "kéz a kézben jár", és a nemzeti bűnmegelőzési stratégia is azt célozza, hogy kevesebb legyen az áldozat, de azt is, hogy kevesebben váljanak elkövetőkké. Hozzátette: meggyőződése, hogy az ifjúság tudatos nevelésével, pedagógiai módszerekkel, szabadidős programokkal vagy akár sporttevékenységeken keresztül ezt el tudják érni.

Matthew McVarish skót színész, a "Törd meg a csendet és állítsd meg a gyermekek szexuális bántalmazását" kampány képviselője - aki elmondása szerint maga is áldozat a nagybátyja révén - azt hangsúlyozta a sajtóbeszélgetésen: nagyon fontos, hogy merjünk beszélni a gyermekek szexuális bántalmazásáról, és az áldozatok is merjenek erről szólni, mert ez nagyban hozzájárul a gyógyulásukhoz.

A tavaly májusban indított és jövőre záruló kampányban a színész napi 40 kilométert, az egész kampány alatt összességében 6000 kilométert gyalogol, 32 fővárosba megy el, Budapest a 17. főváros, ahol erre a bűncselekménytípusra figyelmeztet.

Kép letöltéseMTI Fotó: Bruzák Noémi

Február 22-e Európa számos országában a bűncselekmények áldozatainak napja annak emlékére, hogy 1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Magyarországon 1993 óta tartják meg a bűncselekmények áldozatainak napját.

(MTI; Belügyminisztérium)