A kiemelkedő építészeti tevékenység elismeréseként Pro Architectura-, Palóczi Antal- és Lechner Lajos-díjakat adott át Pintér Sándor belügyminiszter az építészet világnapján a Belügyminisztériumban tartott ünnepségen hétfőn.

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági feladatkörben legalább tizenöt éven át végzett kimagasló szakmai tevékenységet elismerő Lechner Lajos-díjat vehetett át Borsy Eszter Anna, a Baranya Megyei Kormányhivatal ügyintézője; Hideg Gyöngyi, a Somogy Megyei Kormányhivatal építéshatósági osztályvezetője; Horváth Mariann, a budapesti kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalának hatósági referense; Nagy Ottó József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti osztályának vezetője, valamint Váradi Tibor, a Pest Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatalának építéshatósági ügyintézője.

Palóczi Antal-díjjal tüntették ki azokat az építészeket, akik a településrendezés, a területrendezés területén legalább egy évtizeden át kiemelkedő tevékenységet végeztek. Elismerésben részesült Berényi Mária, az URBANITAS Tervező és Tanácsadó Kft. vezető tervezője; Hanczár Zsoltné, a KÉSZ Tervező Kft. vezető tervezője, valamint Horváth Magdolna, a Pécsi Építész Kör Kft. vezető tervezője.

A kiemelkedő építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti, tervezői tevékenység elismeréseként Pro Architectura-díjat kapott a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tervezéséért Baranyi-Csaba Katalin Ágnes, Herczeg László és Pintér Tamás János, a gödöllői Királyi Váró rekonstrukciójának tervezéséért Hajós Tibor, a Budapesti Piarista Központ A épülete rekonstrukciójának megtervezéséért pedig Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet. Díjat vehetett át továbbá a Debreceni Egyetem informatikai kar épületének megtervezéséért Kovács Péter és Lengyel István, valamint a zánkai Új Nemzedékek Központ központi épületének átalakítását és bővítését megtervező Krizsán András, Csontó Judit Mónika és Debreczeni Szabolcs.

Fotó: Csattos Pál

(MTI)