Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) idén is mintegy egymilliárd forint támogatást kap a kormányzattól, a tavalyi összeget 50-70 millió forinttal emelik meg - jelentette be a belügyminiszter a szervezet vasárnapi közgyűlésén az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti központjában.

Pintér Sándor a több száz küldött előtt - megköszönve a szövetség munkáját - arról beszélt, hogy a polgárőröknek kiemelkedő szerepük van a bűnmegelőzésben, és jelenlétük ma már nélkülözhetetlen a hétköznapokban az iskolák környékén és a mezőgazdasági területeken.

Azt is mondta, folytatni, fejleszteni kell az idősek biztonságáért indított programot, hogy a bajba kerülők szükség esetén elérhessék a polgárőröket, az önkormányzatot vagy a rendőrséget. Szavai szerint megfelelő információs bázist kell kiépíteni, és ehhez a minisztérium informatikai, kommunikációs eszközöket tud biztosítani.

A belügyminiszter a közbiztonság területén a legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy csökkent az országban elkövetett bűncselekmények száma - tavaly ez 358 ezer volt -, ami véleménye szerint azzal is magyarázható, hogy a polgárőröknek köszönhetően javult a bűnmegelőzés.

Hangsúlyozta, az OPSZ az egyedüli szervezet, amely bűnmegelőzési céllal járőrtevékenységet folyathat.

A polgárőrség megkezdett átalakítása jelentős előrelépés - mondta Pintér Sándor, hozzátéve, meg tudták szólítani a fiatalokat. Elmondta, a kormányzat azt várja az OPSZ-től, hogy még "egy kicsivel jobban" teljesítsenek, és tartsák fenn a polgárőrség stabilitását.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a közgyűlésen azt mondta, hogy a polgárőrség 2013-ban 23 éves történetének legsikeresebb évét zárta a kormányzati, rendészeti visszajelzések szerint is. Úgy fogalmazott, 2013-ban "rang lett polgárőrnek lenni".

A polgárőrök "hétköznapi névtelen hősökké" váltak a bűnmegelőzésben, a közterületi járőrszolgálatban, az idős emberek védelmében vagy az árvízi védekezésben.

Az elnök "fantasztikusnak" minősítette a kormányzati támogatást, amelynek mértéke szerinte "össze sem hasonlítható" a korábbi kormányzati ciklusokban kapott támogatásokkal.

Elmondta, tavaly egymilliárd forintos támogatást kaptak, az elmúlt négy évben pedig összesen 3,4 milliárdot. Jelezte, az azt megelőző 19 évben összesen 1,5 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a polgárőrség.

Tájékoztatása szerint a polgárőrök 6,8 millió szolgálati órát teljesítettek az elmúlt évben, ebből 1,4 millió órát a rendőrökkel közösen. Erre utalva azt hangoztatta, "a polgárőrség aktív tevékenységével jelentősen hozzájárult az ország kiegyensúlyozott közbiztonságához".

Szólt arról is, hogy már 44 ezer polgárőr kapott új típusú igazolványt, és idén várhatóan további 15 ezren vehetnek át ilyen okmányt. Beszámolója szerint jelenleg az OPSZ-nek 1976 egyesület a tagja, és további 30 egyesület felvétele kezdődött meg.

Túrós András a miniszter őket segítő tevékenységét megköszönve azt is mondta, "a polgárőrök nagy többsége (...) azt szeretné, hogy a kormányzati támogatásnak a kulcsa ezt követően is Pintér Sándor kezében lenne".

Pintér Sándor a rendezvényen a polgárőrmozgalomban huzamosabb ideje kifejtett társadalmi tevékenységük, a bűnmegelőzés érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként többeket dicséretben és jutalomban részesített.

(MTI)