A belügyminiszter szerint Kaposváron nagyon jó ötleteket kaptak ahhoz az alapelvhez, hogy értékteremtő munkát kell végezni. Pintér Sándor erről kedden a somogyi megyeszékhelyen beszélt újságíróknak, miután a város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével egy új típusú közfoglalkoztatásról tárgyalt.

"Nem cél a közmunka, hanem egy lehetőség arra, hogy mindenki munkából éljen meg" - hangsúlyozta a miniszter, aki a lehetőségek egyikeként említette azt, hogy a kaposvári önkormányzat az egyetemmel közösen egy szociális szövetkezet létrehozásával gyógynövénytermesztéssel és -gyűjtéssel szeretne munkát adni közmunka keretében.

Pintér Sándor megígérte, hogy amennyiben ehhez az önkormányzattól részletes gazdasági tervet kapnak, akkor a kormány biztosítani fogja a megfelelő anyagi bázist. Közölte: a tervnek tartalmaznia kell, hogy melyik földterületen, milyen anyagi források igénybevételével, hány embert kívánnak foglalkoztatni, és ehhez a tevékenységhez milyen berendezésekre van szükség.

A miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy Kaposvár olyan fejlődés előtt áll, amely szükségtelenné teszi majd a későbbiekben a közfoglalkoztatást, a kis- középvállalkozások fejlődése mindenkinek munkahelyet tud teremteni.

"De ha mégse, akkor a közfoglalkoztatás terén kell elérni azt, hogy mindenki, aki dolgozni akar, annak legyen munkája" - mondta Pintér Sándor, hangsúlyozva: a cél az általános foglalkoztatottság.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere kiemelte: 2010-ben a város lakóival közösen azt tűzték ki célul, hogy az évtized végéig Kaposváron megvalósítják a teljes foglalkoztatottságot, azaz mindenki dolgozhasson, aki munkából akar megélni. Ebben számítottak és számítanak továbbra is a város kis-, közepes és nagyobb vállalkozóira, és számítanak továbbra is a közfoglalkoztatásra - mondta a politikus, hozzátéve, "egészen addig, amíg ezt a lehetőséget a piac nem tudja biztosítani valamennyi dolgozni akaró kaposvárinak, addig az államnak és az önkormányzatnak kell ezt a hiátust kitöltenie".

Közölte: ahhoz kérte a belügyminiszter segítségét, hogy az átlagban 700 közfoglalkoztatottnak - ahogy eddig - továbbra is biztosítani tudják a lehetőségét annak, hogy értékteremtő, hasznos közfoglalkoztatásokban vehessenek részt. Ennek az éves bérköltsége félmilliárd forint - jegyezte meg a polgármester.

Szita Károly az MTI kérdésére elmondta: az egyetem megkapta az önkormányzattól a megbízást arra, hogy kidolgozza a szociális szövetkezettel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt. A 600 ember foglalkoztatásával számoló terv egy hónapon belül a belügyminiszter asztalán lesz - tette hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a megyegyűlés elnöke, parlamenti képviselő, országgyűlési képviselőjelölt kiemelte: csaknem 1800-zal kevesebb az álláskereső a városban, mint egy évvel ezelőtt. A cél az, hogy Kaposvár olyan erős legyen az évtized végére, hogy mindenki, aki dolgozni szeretne, az munkát is találjon magának - hangsúlyozta a politikus.

(MTI)