Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen a rendkívüli időjárási viszonyok miatt kialakult helyzetben. Bakondi György csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján elmondta, a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia.

A főigazgató hangsúlyozta: "biztosíthatok mindenkit, hogy a kormányzat percnyi pontossággal figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden feltétel, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen". Hozzátette, a szükséges anyagi feltételek: homokzsák, homok, szállítókapacitás, továbbá az "élőerő" is biztosított a védekezéshez.

Bakondi György ismertetése szerint másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón.

Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen - elsősorban Borsod megyében - a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat. Tornanádaskán 26 lakóépület sérült meg súlyosan, úgy hogy a tetőszerkezete, illetve a tűzfala beomlott. Eddig 111 embert kellett ideiglenesen elhelyezni.

Számos helyen áramszünet keletkezett, több térségben fennakadások keletkeztek a mobilszolgáltatásokban, mert 47 bázisállomás esett ki a viharos szél vagy az eső miatt.

A Balatonnál szerdán 130 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet is mértek a Fonyódot érintő szélcsatornában. Csütörtökön a 110 kilométer/órás szél volt a jellemző, időnként erősebb széllökésekkel. Az üdülőrégió déli partjainál jelenleg 25 kilométer hosszan, hét településen - Siófok, Zamárdi, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő - zajlik védekezés a medréből kilépő, kicsapódó víz miatt. Összesen 750 ingatlan védelmét látják el, amelyek zöme üdülőház, vagy ideiglenesen lakott épület.

Bakondi György elmondta, hogy a vihar több vasútvonalon is fennakadásokat okozott. Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy-Keszthely vonalakon több órás késések alakultak ki, helyenként nem is közlekednek a vonatok, az utasokat kisegítő buszokkal szállították. Zárlat miatt nincs áram a felsővezetékekben Balatonszárszó, Fonyód, Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy és Keszthely között. Ezek miatt a dél-balatoni vonatok gyakorlatilag nem közlekednek. A szerelvények az állomásokon várakoznak, utasok nincsenek rajtuk. Ahol lehetséges, dízelmozdonyos vontatásra állnak át.

Füzesabony és Poroszló között, Egerfarmosnál fa dőlt a sínekre, a Rába áradása miatt több szakaszon is elöntötte a víz az utakat, így ott sem közlekednek a vonatok.

A főigazgató tájékoztatása szerint pillanatnyilag több mint 15 ezer fogyasztónál nincs áram, a szakemberek "jól szervezett rendszerben" dolgoznak a helyreállításon.

(MTI)