Jelentősen csökkent a zsúfoltság a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben azon új körletrészeknek köszönhetően, melyeket Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára, valamint Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka adott át Pécsett pénteken.

A pécsi beruházás a parancsnokság idei férőhely-bővítési programjának első állomásaként, 86 millió forintból valósult meg és negyedével, huszonnéggyel növelte a férőhelyek számát.

A pénzből az intézet utcai szárnyának második emeletén tíz két-, illetve háromszemélyes zárkát, valamint két irodát alakítottak ki a fogvatartottak bevonásával. Az épületrészben kitekintést gátló és jelzőrácsokat szereltek fel, lecserélték a külső nyílászárókat, a belső burkolatokat, a víz-, a csatorna- és a fűtési rendszert.

Fotó: Lendvai Péter

Emellett megújultak az elektromos berendezések, a gépészeti rendszer, új biztonságtechnikai, tűzjelző rendszer létesült, az új zárkaajtókat a büntetés-végrehajtás egyik gazdasági társasága gyártotta.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületét 1884-ben adták át Pécsi Királyi Ügyészségi Fogház néven, a fiatalkorúak elhelyezésére szolgáló objektumát 2006-ban nyitották meg.

Fotó: Lendvai Péter

Az intézet alaprendeltetése az előzetes letartóztatás foganatosítása, valamint az itt elhelyezett elítéltek szabadságvesztésének, az elzárásnak, valamint a fiatalkorú fogvatartottak előzetes letartóztatásának és szabadságvesztésének végrehajtása.

A mostani beruházásra azért volt szükség, mert az intézet az ország egyik legtelítettebb börtöne, kihasználtsága olykor elérte a 180-200 százalékot.

(MTI; Belügyminisztérium)