Az Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkárságot Simonné dr. Berta Krisztina vezeti. Az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár irányítja az alárendeltségébe tartozó főosztályokat, továbbá szakmai felügyeletet gyakorol a minisztériumi szervek, valamint az önálló belügyi szervek (pl.: az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelő Központ) nemzetközi tevékenysége felett.

Előkészíti a minisztérium nemzetközi tevékenységére vonatkozó irányelveket, továbbá koordinálta Magyarország 2011-es európai uniós elnökségre történő felkészülésével és annak megvalósításával összefüggő tárcafeladatokat.

Az államtitkárság alá három főosztály tartozik. Az Európai Együttműködési Főosztály koordinálja az Európai Unió intézményeinek szakértői munkacsoportjaiban való részvételt, továbbá felelős volt Magyarország európai uniós soros elnökségéhez kapcsolódó program kidolgozásáért és megvalósításáért.

A Nemzetközi Főosztály szervezi a minisztérium nemzetközi tevékenységét és a nemzetközi szervezetekkel való belügyi kapcsolattartást.

A Támogatás-koordinációs Főosztály pedig irányítja a bel-, és igazságügy területét érintő hazai, uniós és nemzetközi pénzügyi források befogadásának és felhasználásának előkészítését, megvalósítását, valamint ellátja azok tervezését, lebonyolítását és gondoskodik a kapcsolódó feladatokról.