Magyarországot az idén különösen nagy kihívások elé állította az illegális migráció növekedése, valamint a hazánkban menedékjog iránti kérelmet benyújtó személyek számának jelentős emelkedése. Közlemény.

2013. szeptember 25-ig a hazánkba érkező menedékkérők száma elérte a 15 804 főt, év végéig pedig megközelítheti a 20 ezres létszámot. A magyar menekültügyi rendszernek rendkívüli terhet jelent a menedékkérők ilyen mértékű elszállásolása, ellátása, valamint menedékjogi kérelmeik elbírálása. A terhek enyhítése, illetve az elhasznált készletek pótlása érdekében 2013. október 1-je és 2014. március 31-e között az Európai Bizottság több mint 440 millió forintos sürgősségi támogatást nyújt Magyarországnak.

2011-ben 1693, 2012-ben pedig 2157 fő menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, azonban ez a szám 2013 végére elérheti a 20 ezer főt. 2013 májusára a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott befogadó intézmények összes kapacitását jelentős mértékben meghaladta az ott elhelyezettek száma.

A fenti helyzet megoldására Magyarország sürgősségi igénnyel az Európai Bizottsághoz fordult. A Bizottság magyarországi látogatása során megbizonyosodott a támogatás szükségességéről, és 2013. november 29-i határozatával elfogadta az ország sürgősségi intézkedésekre benyújtott kérelmét az Európai Menekültügyi Alap keretében.

A több mint 350 millió forintos Európai Uniós támogatásból, valamint az ehhez hozzáadott közel 90 millió forintos hazai forrás segítségével a személyi állomány átcsoportosítására, új munkatársak foglalkoztatására kerül sor, ezzel biztosítva a nagyszámú ügyirat folyamatos és megfelelő időben történő feldolgozását, valamint férőhelybővítés, épület felújítások és a különböző készletek pótlása valósul meg a befogadó állomásokon. Bicskén és Vámosszabadiban felújítják a leromlott állapotú közös helyiségeket, míg Debrecenben férőhelyek kialakítására kerül sor. Ezen kívül valamennyi helyszínen eszközbeszerzések valósulnak meg.

(Belügyminisztérium Sajtófőosztály)