Az emberkereskedelem veszélyeire és a jelenség elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a Sziget Fesztiválon a Belügyminisztérium Civil Szigeten felállított sátra.

A fesztivál egy ragyogó lehetőség, hogy információkat adjanak erről a problémáról - mondta a sátor megnyitását követő sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.Berta Krisztina hangsúlyozta, szeretnék megismertetni a jelenséget a fiatalokkal. Szavai szerint elsősorban nem is a magyarokra gondolnak, hanem azokra a külföldiekre, akik esetlegesen magyar prostituáltakkal vagy munkaerő-kizsákmányolással találkoznak a saját hazájukban.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem nemzeti koordinátora hangsúlyozta: azért is fontos a figyelemfelkeltés, mert bár a kormányok és a civil szervezetek számos eszközzel próbálják megfékezni a jelenséget, "tehetnek amit akarnak, amíg van egy fizetőképes kereslet".

Hangsúlyozta, hogy tavaly több mint ezren keresték fel a sátrat és ha ezer holland, angol vagy német fiatal magával visz onnan néhány gondolatot "az már jelentős előrelépés".

Arra is kitért, hogy a sátorban a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES), a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület munkatársai mellett több nagykövetség munkatársai is jelen vannak, Ausztriából és Svájcból pedig két-két szakértő is érkezett.

Berta Krisztina kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az elmúlt években nagy számban váltak külföldön magyar állampolgárok áldozattá. Hangsúlyozta, hogy nem csak prostituáltakról van szó, ugyanis egyre erősebb a munkaerő-kizsákmányolás, amikor kecsegtető munkalehetőséggel és busás fizetéssel csábítva csapnak be embereket olyan szervezők, akik ebből általában nagy hasznot húznak.

(MTI; Belügyminisztérium)