A közrend területén nem ismerek tabut – mondta a lapunknak adott interjúban Pintér Sándor belügyminiszter. Kijelentette: mindent elkövet, hogy Magyarország élhető, békésebb és gazdagabb ország legyen. – A munkát megvető réteget munkára szoktatjuk, a közterületeket megtisztítjuk a koldusoktól és az ország hangulatát rontó személyektől, de úgy, hogy ők is lehetőséget kapjanak az élettől – fogalmazott. Elárulta azt is, már javában folyik a titkosszolgálatok átvilágítása és nem az UD-ügy az egyetlen, amelyben politikai célokra használták fel a szolgálatokat.

– Vasakaratú, vasfegyelmet tartó emberként rajzolta meg önt a sajtó. Nem látom, hogy ki lenne kopva a szőnyeg széle…

– Röviden annyit mondok, hogy rend van nálunk.

– Átveszik a vadászpuskát a bűnözőktől? A rendőrgyilkos elfogásáról készült videofelvételt például sokan úgy kommentálták, hogy fontosabb volt a gázoló megitatása, mint az intézkedő kollégáik biztonsága.

– Az előzetes megállapításaink szerint az autós üldözésnél és az elfogásnál is szakszerűen jártak el a rendőrök. A videón jól látható, hogy előzőleg megbilincselték az elkövetőt, és a motozása közben az élettársa vitte neki a vizet, már az után, hogy a hölgyet is ellenőrizték. Egyébként nem megkínozni akarjuk a bűnözőket, hanem elfogni és bíróság elé állítani.

– Az ön előterjesztésére a parlament egy sor olyan intézkedést fogadott el, amelyeknek korábban a töredékéért is kiátkozta volna önöket a közéletből a balliberális véleményelit, sőt egyenesen Strasbourgig futottak volna a panaszaikkal. Mi az oka annak, hogy most szó nélkül lenyelték a szabálysértők lecsukásáról, a börtönök újranyitásáról vagy a három csapás elvéről szóló döntéseket?

– Ezek az intézkedések nem az ő bosszantásukra, hanem azért születtek, mert az országban felborult a rend, falvak sokaságában megszűnt a békés életmód lehetősége. Elhatároztuk, hogy rendet teszünk, ennek az egyik eszköze, hogy újranyitjuk a börtönöket, amelyeket egy rossz propaganda okán csuktak be. A másik, hogy olyan embert nem érdemes pénzbírsággal sújtani, aki nem tud fizetni, vagy azért lop újra, hogy befizethesse azt. Ezután a nevelésre fordítjuk a hangsúlyt, így aki szabályt sértett, nem rohangál majd szabadon, hanem elgondolkodik a zárkában a helyes életformáról. A lényeg, hogy ezeket az embereket becsületre, munkára szoktassuk. Gondolkodunk azon is, hogy a zárt nevelőintézeteket, amelyekből már csak kettő maradt, miként lehetne újranyitni.

– A liberálisok szerint bizonyítható, hogy nem csökken a bűncselekmények száma a keményebb büntetésektől.

– Ezzel szemben egy sor nemzetközi példa bizonyítja, hogy az erős kéz politikája nagyon is hatékony.

– Arról is beszélt, hogy ledolgozhatnák a bűnözők az általuk okozott kárt vagy a börtönben tartásuk költségeit. Ez miként működne?

– Az ellenzék egyik fő érve az elzárások ellen, hogy a börtön sokba kerül az államnak. Én meg azt gondolom, hogy ha a fogva tartottak majd munkát végeznek, akkor el tudják tartani magukat és a nevelőiket. Sőt még az államnak is hasznot hajthatnak. Ezért a rabok napirendjét úgy kell megszabni, hogy ne kerüljenek fejenként és évente öt-hatszázezer forintba az adófizetőknek. A másik kérdés, hogy azt is gondolom, egyetlen egészséges, munkaképes ember se kapjon szociális segélyt munkavégzés nélkül. Miért tartanának el az adófizetők tömegnyi munkaképes embert? Terveim szerint jövőre már ebben a szellemben fog működni a segélyezés.

– Az ellenzék szerint nem érkezett meg az ön által megígért 3500 új rendőr az utcákra. Hol lehet találkozni velük, és valóban újonnan felvett kollégákról van-e szó?

– Egyelőre többségében régi kollégákról van szó, akik vagy túlmunkával vagy új feladatkörbe helyezve kerültek utcai szolgálatra. Tessék megkérdezni például a borsodi falvakban, hogy találkoztak-e az odavezényelt rendőrökkel, mert azt gondolom, és a polgármesterek nekem címzett köszönő levelei is azt igazolják, hogy nagyon is látható a változás. Van, ahol hosszú idő óta most találkoztak először rendőrrel, aki mindjárt el is igazította a feleket egy kocsmai verekedésnél.

– Újságíróként azt tapasztaltam az elmúlt tizenkét évben, hogy a súlyos gazdasági visszaélések, szövevényes korrupciós ügyek nagy többségét képtelen kivizsgálni a rendőrség. Ha a gazdaságot rablók uralják, akkor fejlődés sem lesz az országban. Mit tud ígérni a tisztességes vállalkozóknak?

– Megkezdtük a legnagyobb gazdasági ügyek aktáinak a leporolását, megnézzük, hogy megfelelően jártak-e el a múltban. A gond, hogy ezekhez a nyomozásokhoz hatalmas szakértői háttérre van szükség, és ezek a szövevényes ügyek, hiába botrányosak, sokszor a törvényesség határán mozognak. Mi pedig csak azokkal foglalkozhatunk, amelyeket a törvény is üldöz.

A Magyar Hírlap "Pintér Sándor: Nem ismerek tabutémát" című cikkét teljes terjedelmében itt olvashatja.

(Magyar Hírlap, Huth Gergely)