A Diplomata Magazin interjúja dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel.

– A 2012. év az átszervezés jegyében zajlott a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezeteknél, többek között az ORFK-nál, a BRFK-nál és a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Hogyan értékeli az átszervezés eredményét?

– Az átszervezés előtt felmértük, milyen szervezeti eredményességgel dolgozik a rendőrség. E felmérés alapján felállítottunk egy objektív értékelési rendszert, amelynek a rendőr-főkapitányságoknak, rendőrkapitányságoknak meg kell felelniük. Az elvárásainkat valamennyi érintett tudomására hoztuk. Ennek a mérőrendszernek az eredményét figyelembe véve történt az átszervezés, amelynek során törekedtünk egy egységes szervezet kialakítására. Már túljutottunk a megyei rendőr-főkapitányságok és a készenléti rendőrség felmérésén és átszervezésén. A Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a megyei rendőr-főkapitányságok átszervezését befejeztük. Az eredményeket jövőre fogjuk tapasztalni.

– Ebben az évben újdonság a szervezetértékelés. Jelezte, hogy félévente megismétlik. Ezek szerint mégsem valós, hogy ez egy következmények nélküli ország?

– Egész életemben igyekeztem következetes maradni. A felmérést –ahogy említettem – meghatározott elvek alapján végeztük el. Ennek következménye volt az átszervezés és néhány személyi váltás. A féléves értékelő elemzés figyelmeztető jellegű lesz azokon a területeken, ahol nem találjuk megfelelőnek a közrendet és a közbiztonságot, az év végén pedig újra várható, hogy személycserékre is sor kerül ott, ahol a társadalom és általam elvárt eredmények nem jelennek meg.

– Elektrotechnikai és számítástechnikai újdonságokat vezettek be a tárca irányítása alá tartozó szervezeteknél, például nyomkövető rendszert. Mikor érjük utol a fejlett országokat ezen a területen?

– Mindig híve voltam a technikai fejlesztéseknek, bizonyítja ezt a Robotzsaru megoldás, amely ismereteim szerint a világon egyedülálló rendőrségi informatikai rendszer. A különböző nyomkövetőknek nevezett elektronikus lehetőségeket más módon is használjuk, a rendőrség és a katasztrófavédelem gépjárműveinek helyzetét már idén szeretnénk pontosan meghatározni, ezzel is javítva az irányíthatóságukat. Megkezdődött a 112-es egységes segélyhívó telefonszám bevezetése, az új rendszer 2013-ban kezdi meg a működését. Ide kötődik a büntetetés-végrehajtási intézeteknél – reményeink szerint még az idén – az a nyomkövető rendszer, amely a házi őrizet ellenőrizhetőségét teszi lényegesen könnyebbé a rendőrség számára. Ez egy általános technikai fejlesztés, amely magában foglalja a központok, a számítógépes rendszerek fejlesztését, a rendőrség és a katasztrófavédelem gépjárművei, a rendőrök tartózkodási helyének meghatározását, valamint a házi őrizetben lévő személyek ellenőrzését.

– Az OKF-hez hasonlóan a rendőrségnél is új rendszert dolgoznak ki, amit tevékenységirányítási központok (TIK) felállításával valósítanának meg országszerte. Hogyan fog ez működni, mennyiben gyorsítja majd a rendőrség reagálóképességét?

– Ez gyakorlatilag a 112-es segélyhívószámhoz kötődő fejlesztés, amiről az előbb említést tettem. A központba érkező hívások ezt követően nem vesznek el. A különféle hatóságok, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők a korábbiaknál gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd reagálni. A reagálási időt szeretnénk lecsökkenteni, hiszen számos esetben az emberi élet csak perceken, másodperceken múlik. Azzal, hogy a bajba jutottakhoz gyorsabban ér oda a mentő, a tűzoltó gépjárműfecskendő, és a rendőr, életeket menthetünk meg.

– A P. Tamás ellen folyó nyomozás kapcsán említette, hogy „levágtuk a sárkány fejét”, azaz sikerült jelentős csapást mérni a magyarországi szervezett bűnözésre, ám köztudott, hogy – általában – a sárkányoknak több feje van. Hogyan látja ezt a kérdést?

– Ismerek olyan mesét, amelyben egy levágott sárkányfej helyére hét új nő. Bűnözés volt, van, és lesz, így azt nem mondhatom, hogy egyszer és mindenkorra felszámoltuk a bűnözést, azt azonban biztosan állítom, hogy egy időre visszavetettük az ilyen jellegű cselekményeket.

– A börtönök annak ellenére változatlanul zsúfoltak, hogy az Amnesty International előrelépést lát a magyar helyzetben. Egyes adatok szerint 130 százalékos a telítettség. Hogyan kívánnak javítani ezen az áldatlan állapoton?

– A börtönök túlzsúfoltságát a kormányra lépésünk után már jelentősen csökkentettük. Két, korábban bezárt börtönt újból megnyitottunk és helyrehozattunk az elítéltekkel, jó minőségű fogva tartási körülményeket biztosítva számukra. Újra megnyitottuk a Gyorskocsi utcai és a solti börtön két, korábban bezárt körletét is. Visszautalva az előzőekre: a házi őrizetesek tartózkodási helyét ellenőrző nyomkövető rendszer szintén csökkenteni fogja a zsúfoltságot.

– Kijelenthető, hogy a Start közmunkaprogramba igen eredményesen sikerült bekapcsolni a büntetés-végrehajtási intézményeket, kimagasló a foglalkoztatás.

– A büntetés-végrehajtásnál szeretnénk elérni, hogy a közel tizenhétezer fogvatartott teljes mértékben „eltartsa” saját magát és az intézményrendszert. Ez azt jelenti, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozni kell. Az állattenyésztés és a növénytermesztés, a fogvatartottak mindennapi élelmezését segíti. A büntetés-végrehajtás rendelkezik már vágóhíddal, pékséggel, varrodával. A Belügyminisztérium koordinálja, szervezi a közfoglalkoztatást, amelynek keretében álláskeresőknek kínálunk értékteremtő munkát. Sok egyéb lehetőség mellett olyan elfoglaltságot, ahol az állattartáshoz a növendék állatokat, a növénytermesztéshez a vetőmagot a büntetés-végrehajtási intézetek termelik meg.

– Ön a magánéletét mindig féltve őrizte. Következik a karácsony a család ünnepe, kérem, beszéljen egy pár mondatban a családjáról.

– A munkát és a családot mindig kettéválasztottam. Soha nem vittem haza a munkahelyi gondjaim a családhoz, a családi problémákat – amelyből szerencsére nagyon kevés volt –, pedig a munkahelyemre. A magánéletem, a családom a hölgyek határozták meg és irányították, a nagymamámtól kezdve a feleségemig és a három lányomig. Az ünnep az övék.

(Diplomata Magazin)