A rendőrség átalakítása és a korrupt rendőrök leleplezése között nincs összefüggés. A véletlenek egybeesése, hogy a kettő egy időben történik – mondta a lapunknak adott interjúban Pintér Sándor. A belügyminiszter szeretné, ha azok a kollégái, akik meginognak, „meglátnák maguk fölött Damoklesz kardját”. Pintér „kellően bátor embereknek” nevezte a józsefvárosi piac felszámolásáról döntő tisztviselőket, és elárulta azt is, hogy az elsősegélydoboz-hisztéria mögött jól megkomponált sajtóhír és rengeteg eladott készlet áll.

– Helyre kell állítani a munka becsületét, és meg kell szervezni a közfoglalkoztatást – Orbán Viktor ezt mondta a tavaly júniusi kötcsei találkozón önnek címezve. Sikerült?

– A Belügyminisztérium anélkül, hogy külön tisztviselőket vett volna fel a feladatra már kétszáztízezernél is több embert foglalkoztat ebben a rendszerben. A rendőrség tábornoki karából és a fegyveres testületek más vezetőiből felállítottunk egy húszfős csoportot, az dolgozta ki a közfoglalkoztatás stratégiáját. Ideiglenesen átirányítottak e csoport alá ezerötszáz főt a munkaügyi központoktól, és bevontuk a helyi önkormányzatokat. Így állt fel az a gárda, amely képes megszervezni ennek a rengeteg embernek a foglalkoztatását. Ez a kétszáztízezer ember nem egy-két órás ruhaszellőztetésen vesz részt, hanem hat-nyolc órás komoly munkát végez.

– Valóban komolyat? Azzal vádolják önöket, hogy a legtöbb embernek csak árokkapirgálás jut.

– Értelmes feladatot kerestünk a jelentkezőknek. Állami és mintaprogramokat hajtanak végre, például a belvízelvezetők és az öntözőcsatornák megtisztításával, erdőtakarítással. Oktatást is szerveztünk, és megtanítottuk a jelentkezőket a mezőgazdasági munkákra. Energianövény-ültetvényeket is telepítettek, így lett értelme a tavaly indított „aprítékkazán” programunknak. Ezzel az önkormányzatok sok importenergiát és pénzt takarítottak meg.

– Úgy tűnik, elég alaposan beleásta magát!

- Valóban, mert hosszú egyeztetések folytak a kutatókkal, a tudósokkal, a mezőgazdászokkal és az intézményekkel. Például a Szent István Egyetem kutatóival arról, hogy hova melyik növényt válasszuk. A Belügyminisztérium ha egyszer valamihez hozzáfog, akkor azt meg is csinálja.

– Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondta a minap, hogy még nem késő beletaposni a fékpedálba. A nagy államosítási lázban legalább az iskolákat hagyják az önkormányzatoknál. Megfontolja az ilyen kéréseket?

- Az oktatási törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat szerződést kössön az állammal, és maga üzemeltesse az iskolát. Gémesi György előtt is nyitott ez a lehetőség.

- Egy oknyomozó portálnak, az Átlátszó.hu-nak kellett kinyomoznia, hogy kik állnak az újnyilas Kuruc.info portál mögött. Azt is írták, hogy egy központi utasításra hivatkozva az összes rendőrkapitányság elutasítja az uszítás, rágalmazás miatt tett feljelentést, mondván, nincs meg a tulajdonos.

- Azt hiszem, itt óriási félreértések vannak. Ha bűncselekmény történik, a rendőrség minden esetben nyomozást indít. Egyébként meg nem gondolom, hogy a portál derítette volna fel a tulajdonos személyét. Ám ne felejtsék el, hogy egy amerikai állampolgárról van szó, és mint tudják, a Kuruc.info terhére rótt visszaélések az Egyesült Államokban nem számítanak bűncselekménynek, hanem a szólásszabadság részét képezik.

- Bejárta a hazai internetet egy jobbikos képviselő fotója, amelyen a ceglédi etnikai konfliktus idején szamurájkardos, baseballütős romák állnak mosolyogva, és a képviselő azt állítja, hogy a ceglédi rendőrkapitány még kedélyesen el is beszélgetett velük. Nem gondolja, hogyha a rendőrség az ilyen konfliktusokban mindkét felet egyenlő mércével mérné, és minden törvényszegővel szemben ugyanolyan szigorral járna el, azzal a szélsőséges, rasszista akciók méregfogát is kihúzhatnák?

- Hasonló elvek mentén és hasonló következetességgel járunk el mindkét féllel szemben. Ezt bizonyítja, hogy miniszterségem kezdete óta az összes ilyen esetben sikerült megakadályozni a komolyabb összecsapást. Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőreit garázdaságért előállítottuk, Gyöngyöspatán a Véderő tagjaival szemben is felléptünk, és azt a roma személyt, aki a Véderőt megtámadta, szintén elfogtuk. Sorolhatnám tovább, de a lényeg, hogy a rendőrség ezeket a helyzeteket kiválóan megoldotta.

- Még a télen döntöttek a rendőrség alapos átszervezéséről, és júniusban hozzá is láttak ehhez. Közben a legkényesebb pozíciókban ülő vezetőket korrupciógyanú miatt le kellett tartóztatniuk. Egyes hírek szerint már két éve is pontosan ismerték a rendőrség maffiakapcsolatait, miért nem csaptak le hamarabb? Talán épp a fejcseréket kellett megindokolni?

- Aki két éve tudta, hogy mit folyik ott, sajnos nem mondta el nekünk. De válasszuk külön az átszervezést és az említett bűnügyeket! Az átalakítást már az első napokban elkezdtük. Az első lépés az információgyűjtés volt, majd elemeztük a helyzetet, és néhány héten belül megtöbbszöröztük az utcán szolgáló erőket. Ezután kezdeményeztük a jogszabályok megváltoztatását. Ma már rögtön a bíróság elé kerülhetnek a tolvajok, így háromszor is meggondolják, hogy megkárosítsák-e a kistermelőket, kereskedőket. Felmértük a létszámviszonyok területi egyenlőtlenségét is, és kiderült, hogy óriási különbségek vannak.

- Ezek nagyon fontos dolgok az ország közbiztonsága szempontjából, de azért egy-két információ eljut a sajtóhoz, így hozzánk is. Így például az a hízelgőbb forgatókönyv, hogy önök ismerték a maffia rendőrségi kapcsolatait, csak hagytak időt maguknak a teljes hálózat kifigyelésére és feltérképezésére.

- Hangsúlyozom, hogy a rendőrség szervezeti átalakítása és a korrupt rendőrök ügye között nincs összefüggés.

- Csak éppen a fejcserék és a letartóztatások szinte egy időben történtek.

- Ez a véletlenek egybeesése. A korábbi miniszterségem során is a félidőre jutottam el az információgyűjtésben oda, hogy a vezérkart átalakítsam. Két év kell ugyanis rá, hogy eldönthessem, ki hajtja végre jó minőségű munkával a feladatait, és ki nem. Igaz, voltak információink a rendőrségi korrupcióról, de azt sajnos nem tudtuk, hogy a fertőzöttség milyen mértékű.

- Arra tehát nem számított, hogy szinte a teljes szervezett bűnözés elleni csoport lelepleződik?

- A teljes csoport nem vett részt a bűncselekmények elkövetésében. De nem tudtuk, ki vagy kik az elkövetők. Először titkos módszerekkel és eszközökkel pontosan fel kellett derítenünk a folyamatokat, utána tudtunk csak lépni.

- A Népszabadság arról írt, hogy ugyanilyen romlottság tapasztalható a szintén ön által felügyelt belföldi titkosszolgálatoknál is. Ott is rendet tesznek?

- Ott is túl vagyunk már ezen. Az információgyűjtést lefolytattuk, és az értesüléseinket átadtuk az illetékes Legfőbb Ügyészségnek, amely kiváló és eredményes munkát végzett. Ne felejtsék el, hogy az előző korszak titkosszolgálati vezetői ma őrizetben, vagy házi őrizetben vannak és nyomozás, bírósági eljárás folyik ellenük.

- Egyetért velünk abban, hogyha a titkosszolgálat és a rendőrség kétfelé húz, az óriási kárt okoz az országnak?

- Teljes mértékben, de amióta mindkét szervezet a belügyminiszter irányítása alatt működik, az együttműködés napi szintű, sőt órákra, percekre lebontható.

- Hatala József országos rendőr-főkapitány most az egekig magasztalódik, hiszen a tisztulási folyamat az öné mellett az ő nevéhez fűződik. Nem bánja, hogy néhány hónapon belül ennek a sokat bizonyított rendőrnek is nyugdíjba kell vonulnia a sokat vitatott „hatvankét éves” szabály miatt?

- Ne haragudjon, de én nem ismerek ilyen jogszabályt. Ön olvasott törvényt erről?

- Készülőben van…

- Szerintem várjuk csak meg, hogy milyen bölcsen döntenek majd az országgyűlés képviselői.

- Akkor azt meg sem kérdezzük, hogy Bolcsik Zoltán, a mostani leleplezéseket irányító Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője kerül-e a helyére.

- Nálam bármit megkérdezhetnek.

- Amikor kiszivárgott a bűnbánó keresztapa, Radnai László vallomása, állítólagos belügyi források arról informálták a Heti Választ, hogy az csak hamisítvány volt, amivel a korrupt rendőrök zsarolták Vizoviczki Lászlót. Utána mégis belső vizsgálatot indítottak a kiszivárogtatás miatt. Valaki tehát nem mond igazat, hiszen egy hamisítvány aligha hozta volna lázba önöket.

- Ilyen mélységig nem ismerem ezeket az ügyeket.

- Azt azért megbocsátja, ha ezt nem hisszük el? De maradjunk annál, ami elmondható: azzal, hogy Vizoviczkiékat letartóztatták, megszűnt a rendőrportáztatás? Tehát az, amikor a kocsma, szórakozóhely tulajdonosa feketén szabadnapos rendőrt bérel ajtónállónak?

- Eddig is az elbocsátást kockáztatta, aki ilyet vállalt. Már az előző ciklusom idején pontosan meghatároztuk, hogy mit vállalhat egy rendőr és mit nem. Biztonsági őr, vagy taxis például nem lehet, de tudományos-, oktatási-, sport-, és kulturális tevékenységet folytathat.

- Beállhat például az énekkarba.

- Vagy szólóénekes is lehet. Tehát ha kiderül, hogy rendőrök dolgoznak egy bár bejáratánál, nemcsak az érintettek, de a parancsnokuk is büntetésre számíthat.

- Megírtuk, hogy megszületett a kormányzati elhatározás a kétes hírű és az államnak hatalmas adókiesést okozó józsefvárosi kínai piac felszámolásáról.

- Ez elsősorban a kerület hatásköre.

- És a terület birtokosáé, azaz a MÁV-é, illetve az öné, hiszen egy ilyen kockázatos lépést csak akkor lehet megtenni, ha az állam felsorakozik mögé, a teljes szigorával.

- Akik ezt a döntést meghozták, szerintem kellően bátor emberek. A Belügyminisztérium pedig odafigyel rá, hogy ez a bátorság megfelelő alapokon nyugodjon.

- Elcsitult a bohócforradalom, Árok Kornélt is egészen más szerepben láttuk a napokban, játékbaltával a fejében. Megemésztették a kollégák, hogy ezután negyvenévesen, kétszázezer forintért nem mehetnek el nyugdíjba?

- Árok Kornél tevékenységét nem szeretném megítélni, hiszen már nem hivatásos tűzoltó és szabadon bontakoztathatja ki az egyéniségét. A nyugdíjügy a tűzoltókat érintette a legérzékenyebben, de végül mindegyik féllel megállapodtunk és többféle lehetőséget kínáltunk fel, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe. A mindenkire érvényes nyugdíjkorhatár előtt öt évvel például már rendelkezési állományba kerülnek a kollégák, és csak veszélyhelyzet esetén mozgósíthatók. Ezen túl felkínáltuk a könnyített szolgálat lehetőségét is, de meg kell jegyeznem, hogy ezt igen kevesen választották. Hiszen akinek pezseg a vére, az olyan, mint a harci mén. Ha meghallja a kürtszót. Aki tehát visszajött, szinte kivétel nélkül a rendes szolgálatot választotta. És azt se felejtsük el, hogy sokan kifejezetten örültek neki, hogy tovább dolgozhatnak, mert ez az életük.

- Van egy találós kérdésünk. Itt a jogosítványom. Ön szerint meddig érvényes?

- Nagyon egyszerű kérem, meg kell fordítani és a hátlapját kell elolvasni.

- Bravó, ön kitűnő rendőr! Merthogy más időpont van az elején, nagybetűvel és más a hátán, nagyon apróval. Szerintem a rendőrökön kívül minden sofőr úgy gondolja, hogy a „vezetői engedély érvényessége” azt jelenti, hogy addig lehet vele vezetni és nem azt, hogy addig érvényes a „vezetői engedély” nevű plasztikkártya. Ráadásul nem is szerepel a kártyán semmiféle figyelmeztetés erről. Tele van az internet felháborodott levelekkel, állítólag 150 ezer forintos bírság adható a félreértésért.

- A bécsi egyezmény szabályozza, hogyan kell kinéznie a vezetői engedélynek. Mi pontosan úgy állítjuk ki a kártyát, tehát nem csak Magyarországon múlik, hogy mi szerepel a jogosítványon. Látom, önnek csak egyetlen egy vizsgája van, nézzék csak az enyémet, a teherautó, a személykocsi még érvényes, de a busz például lejárt. Ezért vannak a hátán is dátumok, s ha az oda beírt kategóriában az érvényesség lejárt, az elől látható időpontig még személyi igazolványként használhatja a jogosítványt.

- Óriási a közfelháborodás, amiért ilyen és ehhez hasonló „piszlicsáré” szabálysértések miatt brutális bírságokat rónak ki.

- Bocsánat, azok a cselekmények, amelyeket a társadalom büntetni rendel, nem piszlicsáré ügyek. Aztán, aki nem követ el semmiféle szabálysértést, azt sem brutálisan, sem enyhén nem büntetjük meg soha. Másrészt a társadalom elvárása szabja meg, hogy mit büntessünk és mit nem. A többség dönt, ez a demokrácia alapszabálya. A hatóságok csak érvényt szereznek a többség akaratának.

- Sokan dühösek, amiért a rendőrök szinte csak az elsősegélydobozra, meg az égőkészletre utaznak.

- Ez tévedés. Egyáltalán nem volt utasításba adva, hogy a rendőrök kifejezetten ellenőrizzék az elsősegélydobozok szavatosságának lejártát, viszont egy nagyon jól megkomponált sajtóhírrel állunk szemben, amelynek következtében valakik rengeteg készletet tudtak eladni. Ráadásul hat éve ugyanezt ugyanígy megcsinálták. De a kormány figyel az emberek szavára, így a nyár végén az egészségügyi dobozról szóló szabályt megváltoztattuk. Nem ellenőrizzük az autókban, viszont akinek egy balesetnél nincs meg a felszerelése, az nagyobb bírságra számíthat.

- Kijelenti-e, hogy elvárja a rendőreitől, hogy mondvacsinált ügyekkel ne piszkálják az embereket?

- A társadalom dönt és nem az, akit éppen meg akarnak büntetni. Másképpen anarchia lenne az országban. Azzal viszont egyetértünk, hogy apró feledékenységekért, hibákért ne rójunk ki nagy bírságot, éppen ezért az ősztől módosítottuk a szabályrendszert, így számos esetben alkalmazhat figyelmeztetést a rendőr, és csökkentettük a bírságok összegét is.

- Lesznek még meglepetések a korrupciós ügyben, vagy a nagyhalakat már kifogták?

- A korrupció elleni küzdelem folyamatos munka, s nagy a kísértés. A miatyánkban is az áll, hogy „ne vígy minket a kísértésbe”, de a kísértés állandó, és mindig van, aki megtéved. Szeretném, ha azok a kollégák, akik meginognak, felnéznének és meglátnák maguk fölött Damoklész kardját. -

Két éve azt mondta nekünk, hogy nem ismer tabutémát. Nem fáradt el?

- Én?

(Magyar Hírlap)