Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság

Dr. Kardeván Endre

élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár

Videók

A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke

A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke2014. május 26.

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.
Hatékony fellépést követel az élelmiszerekkel való visszaélés

Hatékony fellépést követel az élelmiszerekkel való visszaélés2014. május 22.

A lehető leghatékonyabban kell fellépni az élelmiszerekkel való visszaélés ellen, mert a bűnözés e formája sok embert veszélyeztethet - fejtette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az e témával foglalkozó szakmai konferencián.
Meghatározó volt a hungarikumoknak a múlt év

Meghatározó volt a hungarikumoknak a múlt év2014. május 14.

A tavalyi év meghatározó volt a hungarikummozgalom számára, mivel ténylegesen is megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai rendezvényen.
Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv

Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv2014. április 1.

Életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon.
Megnyílt a 7. Magyar Ízek Vására

Megnyílt a 7. Magyar Ízek Vására2014. március 29.

Megnyílt szombat délelőtt a Magyar Ízek Vására a budapesti Millenárison - a hetedik alkalommal megrendezett gasztronómiai vásár középpontjában ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a megnyitón arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megállja a helyét a nemzetközi versenyben is.
Fertőtlenítés az afrikai sertéspestis terjedése ellen

Fertőtlenítés az afrikai sertéspestis terjedése ellen2014. március 5.

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására Kardeván Endre országos főállatorvos elrendelte az ukrán–magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését. Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon – fogalmazott az Afrikai Sertéspestis Nemzetközi Konferencia megnyitóján Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.
A hungarikumok a nemzet összetartozásának a jelképei

A hungarikumok a nemzet összetartozásának a jelképei2014. január 22.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a hungarikumok valóban a nemzet összetartozásának a jelképei, és emlékeztetett, hogy az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt 2012. április 2-án.
Friss hazai halat fogyasszunk karácsonykor is

Friss hazai halat fogyasszunk karácsonykor is2013. december 19.

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás elérte az évi 4 kilogrammot, ennek a fele importból származik - mondta Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti halboltban tartott sajtótájékoztatón.
Ötödével nőtt a halfogyasztás

Ötödével nőtt a halfogyasztás2013. december 9.

A szaktárca múlt év végi népszerűsítő kampányának eredményeként az élelmiszer ágazaton belül egyedül a halfogyasztás növekedett számottevően az idén, mintegy 20 százalékkal Magyarországon – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az idei halmarketing-akció nyitórendezvényén, Tiszafüreden.
Indul a Szabad a gazdi program

Indul a Szabad a gazdi program2013. december 8.

A felelős állattartás ösztönzése, az állatok örökbefogadásának népszerűsítése érdekében hosszú távú programot indít Szabad a gazdi elnevezéssel a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - jelentette be a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.
Őshonos állatfajtáink védelemre szorulnak

Őshonos állatfajtáink védelemre szorulnak2013. november 25.

Tisztelettel kell adóznunk mindazoknak, akik az őshonos állatfajták megtartásáért korábban is mindent megtettek, s akiknek köszönhetően ma van még egyáltalán miről beszélnünk – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár Matolcsi János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum hajdani főigazgatója, mezőgazdasági mérnök emlékére rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján.
A vizsgált élelmiszerek 60 százaléka megfelelt a magyar termék rendelet előírásainak

A vizsgált élelmiszerek 60 százaléka megfelelt a magyar termék rendelet előírásainak2013. november 14.

A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi időt követően, szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak - számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
A lépfene fertőzés forrását a hatóságok elkülönítették, fertőtlenítenek és a fertőzésre fogékony állatállományt beoltják

A lépfene fertőzés forrását a hatóságok elkülönítették, fertőtlenítenek és a fertőzésre fogékony állatállományt beoltják 2013. szeptember 16.

Az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (anthrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján. Erre azt követően került sor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. Az illetékes szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.
Állattartó telepek korszerűsítése volt a favorit Bács-Kiskunban

Állattartó telepek korszerűsítése volt a favorit Bács-Kiskunban2013. augusztus 24.

Az év végén lezárul egy hétéves költségvetési időszak az Európai Unió életében. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatások a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) szerint érkeztek a vidék Magyarországára.
Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések célja, hogy egészséges, biztonságos ételek kerüljenek valamennyiünk asztalára

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések célja, hogy egészséges, biztonságos ételek kerüljenek valamennyiünk asztalára2013. augusztus 7.

Javult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzéseinek hatékonysága a bevezetett szervezeti és módszertani újításoknak köszönhetően - mondta Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért helyettes államtitkár Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.
Fenntartható erdőgazdálkodás, fenntartható megélhetés

Fenntartható erdőgazdálkodás, fenntartható megélhetés2013. július 12.

Az erdő gazdasági, védelmi és közjóléti funkciója közötti helyes arány kialakításáról szólt az elmúlt két évtized, amelyben jelentős feladat hárult az erdészeti ágazat szereplői mellett a természetvédelem és a társadalom képviselőire is – fogalmazott Kardeván Endre az Országos Erdészeti Egyesület Tatán megrendezett 144. vándorgyűlésén.