Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság

Kovács Pál

energiaügyért felelős államtitkár

Vezető hírek

Előtérben az energetikai infrastruktúra-fejlesztések

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. május 16. 14:51

Megfontolásra javasolt egy új, az uniós költségvetésből elkülönített Energiabiztonsági Sürgősségi Alap létrehozása, amely a jelenleg rendelkezésre álló Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) mellett célzott támogatást jelentene az energetikai infrastruktúra-projekteknek – mondta Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár a 2014. május 15-16. között megrendezett energiaügyi miniszterek informális találkozóján Athénban.

Megtartotta éves első ülését az ACER Igazgatási Tanácsa

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. március 20. 9:27

2014. március 19-én tartotta éves első ülését az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – ACER) Igazgatási Tanácsa, amelyen a testület új póttagjaként részt vett Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára.

Fontos cél az energiaárak stabilizálása és a fogyasztók védelme

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. március 4. 16:39

2014. március 4-én került sor az Európai Bizottság „Energiaárak és –költségek Európában” című közleményének politikai vitájára Brüsszelben, az Energia Tanács ülésén.

A Paks II. beruházás felpörgeti a gazdasági növekedést

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. február 25. 9:28

Az évszázad beruházása a Paksi Atomerőmű két új blokkjának felépítése: a projekt számos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint a szükséges szakmai utánpótlás-képzés révén az oktatásban is jelentős számú munkahelyet teremthet, több tízezer ember megélhetését biztosítva. Megkezdődött a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók körének azonosítása, eddig közel 400 cég jelentkezett, hogy hozzájáruljon az akár 40 százalékos hazai beszállítói arányhoz. A lakosság több mint háromnegyede támogatja a már működő atomerőművet és az azonosított hazai vállalkozások vezetői egyöntetűen támogatják az új blokkok létesítését.

Kovács Pál a paksi bővítésről

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. február 18. 16:33

A Magyar Tudományos Akadémia 2014. február 18-án Villamosenergia-ellátás Magyarországon a XXI. században címmel szakmai konferenciát tartott, amelynek keretében a felkért előadók kifejtették a témával kapcsolatos állásfoglalásaikat.

Három cég nyert jogosultságot a bányászati koncessziós szerződés megkötésére

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2014. február 14. 15:10

A nemzeti fejlesztési miniszter a pályázatok értékelésére létrehozott minősítő bizottság javaslata alapján meghozta döntését a szénhidrogén és a geotermikus energia kutatási területekre kiírt bányászati koncessziók megadásáról. A döntés értelmében szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Battonya-Pusztaföldvár észak és a Szegedi-medence nyugat területére) és a Vermilion Exploration B.V. (Battonya-Pusztaföldvár dél területére), míg geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából a CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. (Jászberény területére) nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére.

Egységesen lépnek fel a V4-ek az energiaellátás biztonságáért

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2013. december 12. 16:38

Két közös nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi országok képviselői az Energia Tanács ülése alkalmából tartott találkozójukon 2013. december 12-én, Brüsszelben. A felek megerősítették egyetértésüket a V4 Gázpiaci Integrációs Fórum (V4 Gas Forum) céljaiban, tevékenységi területében és szervezeti felépítésében. A V4 Energia Közös nyilatkozat kimondja, hogy az aláíró államok szerint minden alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát egymást kiegészítve kell használni.

Indonéziában is hasznosulhatnak a magyar energetikai tapasztalatok

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2013. december 11. 12:38

Magyarországra látogatott Priyo Budi Santoso, az indonéz képviselőház alelnöke és parlamenti képviselőkből álló delegációja. Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár hivatalában fogadta a küldöttség tagjait 2013. december 10-én. A két ország közötti energetikai együttműködési lehetőségek áttekintésére alkalmat adó megbeszélésen dr. Orbán Anita energiabiztonságért felelős utazó nagykövet mellett Maruli Tua Sagala, az Indonéz Köztársaság nagykövete is részt vett.

World Energy Outlook 2013: „Át kell értékelni az energiaszektor alapismereteit”

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Energiaügyért Felelős Államtitkárság, 2013. december 5. 16:14

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) globális energiaipari előrejelzéseit tartalmazó kiadványát Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza ismertette 2013. december 5-én, Budapesten. A World Energy Outlook 2013 c. kötet Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett közép-európai bemutatóján Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár rávilágított az IEA prognózisok hazai energiapolitikában betöltött jelentős szerepére.