Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Balatoni Monika

társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

Nemzeti ünnepek

Az Államtitkárság felel a nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a kiemelt fontosságúnak nyilvánított rendezvények – együtt nemzeti rendezvények –  szervezéséért. Magyarország nemzeti ünnepei az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére március 15., az államalapítás és államalapító Szent István király emlékére augusztus 20., valamint az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére október 23. Nemzeti múltunk e három sorsfordító dátumának évfordulója mellett emléknapjaink nyújtanak alkalmat arra, hogy kifejezzük tiszteletünket hőseink iránt. Magyarország hivatalos kiemelt fontosságú rendezvényei a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.), a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja (április 16.), a Nemzeti Összetartozás Napja (június 4.), Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének Emléknapja (június 16.), az Aradi Vértanúk Emléknapja, Magyarország hivatalos gyásznapja (október 6.), valamint a Nemzeti Gyász Emléknapja (november 4.). Hagyományként minden évben az Államtitkárság szervezi meg  a Magyarország Karácsonya rendezvényt is. A nemzeti rendezvényekhez minden alkalommal az integrált kormányzati portál keretein belül saját alhonlapot hoznak létre.

Közérdekű adatok

Az Alaptörvény VI. cikkelyének rendelkezése alapján mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez. A minisztérium honlapján a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megjelenítésének koordinációja, a közérdekű adatokkal kapcsolatos állampolgári kérdések megválaszolása a napi működés alapvető teendői közé tartozik.

Országmárka

Célja, hogy az ország egységes üzenettel és arculattal jelenhessen meg a hazai és a nemzetközi nyilvánosság előtt. A pozitív országkép kialakítása, amely nemzetpolitikai, oktatási, tudományos, kulturális, külpolitikai és kommunikációs feladatok egységét jelenti, nemzetgazdasági érdek is. Az egységes és hatékony országmárka koncepció elősegíti a turizmus, és a hazánkba irányuló befektetések ösztönzését, az export fejlesztését, és a magyar termékek jobb külpiaci értékesíthetőségét is.

Sajtókapcsolatok

A Társadalmi Kapcsolatokért felelős Államtitkárság részeként működik a KIM Sajtó Főosztálya, amely előkészíti és koordinálja a miniszter és az államtitkárok nemzetközi és hazai nyilvános szerepléseivel kapcsolatos sajtószervezési és kommunikációs feladatokat. Rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt a minisztérium tevékenységéről, intézkedéseiről, törvényalkotási munkájáról sajtótájékoztatók szervezésével, közlemény kiadásával, nyilatkozatok szervezésével, valamint társadalmi célú kampányok szervezése útján; tájékoztatja a minisztérium nyilvános programjairól a sajtó munkatársait; kapcsolatot tart az újságírókkal, szerkesztőségekkel. Szervezi a minisztérium belső kommunikációját; koordinálja és segíti a minisztérium háttérintézményeinek és a kormányhivataloknak kommunikációját.