Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Igazságügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Répássy Róbert

igazságügyért felelős államtitkár

Felelősségi területek

Igazságügy, Kodifikáció, Jogharmonizáció

Videók

Komplex válaszokat kell adni az uzsora jelenségére

Komplex válaszokat kell adni az uzsora jelenségére2014. március 28.

A kormány tudatában van annak, hogy az uzsora jelenségével szemben a büntetőjogi fellépés kereteit meghaladó, komplex válaszokat kell adni - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára pénteken.
Az új polgári törvénykönyv kiemelkedik a jogalkotásból

Az új polgári törvénykönyv kiemelkedik a jogalkotásból2014. március 13.

A szombaton hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv kiemelkedik az elmúlt évek jogalkotásából, az első magyar magánjogi kódex, amely demokratikus keretek között jött létre és lép hatályba, illetve amely a magántulajdon és a piacgazdaság talaján jött létre és azt kívánja támogatni - mondta a kódex kodifikációját irányító Vékás Lajos akadémikus a Répássy Róberttel közösen tartott sajtótájékoztatón.
Március 15-én lép hatályba az új polgári törvénykönyv

Március 15-én lép hatályba az új polgári törvénykönyv 2014. február 15.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a 2014. március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv főbb irányvonalairól.
A jogos védelem kiszélesítése növeli a polgárok biztonságát

A jogos védelem kiszélesítése növeli a polgárok biztonságát2013. december 2.

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) a jogos védelmi helyzet kiszélesítésével növeli a polgárok biztonságát - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.
A Btk. fokozott büntetőjogi védelmet nyújt a gyermekeknek, időseknek és fogyatékkal élőknek

A Btk. fokozott büntetőjogi védelmet nyújt a gyermekeknek, időseknek és fogyatékkal élőknek2013. november 11.

Fokozott büntetőjogi védelmet nyújt számos rendelkezésével az új büntető törvénykönyv (Btk.) gyermekek, idősek és fogyatékkal élők részére - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján
Az Országgyűlés előtt az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó törvények

Az Országgyűlés előtt az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó törvények 2013. szeptember 6.

A Kormány az elmúlt hetekben kezdte meg a Polgári Törvénykönyv hatályba lépéséhez kapcsolódó törvénytervezetek vitáját, ebből ma négyet benyújtott az Országgyűlésnek a közigazgatási és igazságügyi miniszter. A témában dr. Czepek Gábor igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár adott interjút a kormany.hu-nak.
Sajtótájékoztató az Alaptörvény ötödik módosításáról

Sajtótájékoztató az Alaptörvény ötödik módosításáról2013. augusztus 29.

A kormány a tegnapi ülésén döntött az Alaptörvény ötödik módosításával kapcsolatos kérdésekről. A részleteket Répássy Róbert, a KIM igazságügyért felelős államtitkára ismertette csütörtökön, sajtótájékoztatón.
Új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány

Új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány2013. július 3.

Az új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásának hátterében az új Büntető Törvénykönyv elfogadása és 2013. július 1-jei hatálybalépése, az előző büntetés-végrehajtási törvényrendelet hatályba lépése óta bekövetkező társadalmi, büntetőpolitikai és szakmai meggyőződésbeli változások, valamint a nemzetközi követelményeknek való megfelelés állnak.
Répássy Róbert tájékoztatója az új Btk.-ról

Répássy Róbert tájékoztatója az új Btk.-ról2013. június 24.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatója a 2013. július 1-jén hatályba lépő új Btk. jelentőségéről, jogszabályi újításairól.
Gyermekbarát internet - javaslatok a szabályozásra

Gyermekbarát internet - javaslatok a szabályozásra2013. május 14.

Gáva Krisztián közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatója.
Megoldást talált a kormány az önkényuralmi jelképek használatának tilalmára

Megoldást talált a kormány az önkényuralmi jelképek használatának tilalmára2013. március 28.

Módosítja a Büntető Törvénykönyvet a kormány, hogy május 1-je után se lehessen önkényuralmi jelképeket viselni. A jövőben büntethető lesz az, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon viseli az önkényuralom jelképeit. A köznyugalom megzavarásának minősülne az is, ha az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértenék meg. Közlemény.
Készül a jogász szakma is az új Büntető Törvénykönyvre

Készül a jogász szakma is az új Büntető Törvénykönyvre2012. október 12.

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) hatékony, korszerű és egységes kódex, amely szigorú, tettarányos büntetéseket tartalmaz - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az új jogszabály alkalmazását elősegítő, a KIM által szervezett konferencián a Parlamentben.
Párbeszéd a gyermekbarát igazságügyért

Párbeszéd a gyermekbarát igazságügyért 2011. november 9.

A gyermekkor sajátos, csak erre az időszakra jellemző szükségletekkel rendelkezik, melyet mi felnőttek minden téren kötelesek vagyunk felismerni és tiszteletben tartani. Így az igazságszolgáltatásban is – fogalmazott Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a „Párbeszéd a gyermekbarát igazságügyért – Ha a gyerek az áldozat” című nemzetközi fórumon Budapesten.
Kormányszóvivői tájékoztató: gyorsabb és hatékonyabb igazságszolgáltatás jön létre

Kormányszóvivői tájékoztató: gyorsabb és hatékonyabb igazságszolgáltatás jön létre 2010. december 10.

A kormány első félévében a rendteremtés jegyében tett, igazságügyi intézkedéseit, javaslatait ismertette Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár és Nagy Anna kormányszóvivő.