A brüsszeli NATO-székházban ünnepélyesen átadták a támogatási összegeket az atlanti szövetség legutóbbi jótékonysági pályázata nyerteseinek, köztük két magyar intézménynek - közölte az MTI-vel a Magyar Honvédség (MH) katonai képviselő hivatala.

Két magyar pályázó, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház, valamint a Csányért Alapítvány kapott összesen 15 380 euró támogatást, amiből kórházi berendezést, illetve vak és gyengén látó gyermekek számára készült speciális bútorokat vásárolnak, valamint mozgássérült és lelki sérülésekkel küzdő gyermekek számára speciális terápiás kezelést nyújtanak.

A támogatás hétfői átadási ünnepségén a Gróf Tisza István Kórház képviseletében Muraközi Zoltán főigazgató, a Csányért Alapítvány képviseletében pedig - az MH katonai képviselő hivatalának nevében - Domján László vezérőrnagy vette át a támogatást a jótékonysági bizottságtól.

A jótékonysági tevékenység tovább folytatódik. Mint minden évben, az idén is május 1-ig várják a pályázatokat a támogatásokra.

A NATO Jótékonysági Bazárt a hagyományoknak megfelelően minden év november harmadik vasárnapján a brüsszeli NATO-központ épületében tartják, és ennek során a tagállamok, illetve a partnerországok nemzeti termékeit kínálják eladásra. A Magyarországot képviselő külügyi, honvédelmi minisztériumi és katonadiplomaták, valamint családtagjaik a tavaly novemberi vásáron kézműves- és fazekasipari termékekkel, magyar élelmiszerekkel és italokkal várták az érdeklődőket, valamint a magyarok nemzeti konyhája is sok látogatót vonzott.

A jótékonysági vásáron felállított nemzeti standok és konyhák, valamint a kísérő rendezvények bevételeit 35 százalékban a Belgiumban, 65 százalékban pedig a további tag-, illetve partnerországokban működő alapítványok, nonprofit szervezetek között osztják szét. A legutóbbi rendezvényen minden eddiginél nagyobb összeg, több, mint 190 ezer euró gyűlt össze, azon belül 4300 euró a magyar közösségnek köszönhetően. Ebből a 190 ezer euróból összesen 30 díjazott részesült, köztük a két magyar pályázó.

(MTI)