Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság

Dr. Simicskó István

sportért és ifjúságért felelős államtitkár

Felelősségi területek

Sport, Sportpolitika

Sport

A Sportért felelős Államtitkárság ellátja a hazai sportélet irányításával járó állami feladatokat. Kialakítja a Nemzeti Sportinformációs Rendszert és gondoskodik annak működtetéséről. A sportdiplomáciai ügyeken kívül lebonyolítja Magyarország EU elnökségéből adódó sportügyi feladatait. Működteti a sportnagyköveti programot. A sportszakemberek, sportvezetők képzésével, továbbképzésével kapcsolatos hatáskörébe tartozó feladatok elvégzésén túl, pedig ellátja a kiemelt hazai sportesemények megrendezésének állami támogatásával kapcsolatos feladatokat is.

Sportpolitika

A sportpolitika magában foglalja a sporttal kapcsolatos fejlesztési stratégiák, programok szakmai előkészítését, a sport kormányzati irányítási és intézményrendszerének kialakítását, működtetését, valamint az ehhez szükséges szabályozási és egyéb feltételek biztosítását.

Ifjúságügy

Az ifjúság a nemzet felemelkedésének és a társadalom megújulásának alappillére, ezért a kormány kiemelt feladata, hogy elősegítse a fiatalok társadalmi integrációját. Ennek érdekében megalkotta a Nemzeti Ifjúsági Stratégiát, amely a tanulás, a munkavállalás, az otthonteremtés és a családalapítás területén egyenlő esélyeket akar teremteni a fiatalok számára a sikeres felnőtté váláshoz.

Kábítószerügy

A kábítószerek használata komoly veszélyt jelent az egészségre, a közösségekre és a társadalom biztonságára egyaránt. A kormány elkötelezett amellett, hogy a kábítószer-probléma kezelésére olyan kormányzati programot alakítson ki és hajtson végre, melynek középpontjában a kábítószer-fogyasztás megelőzése, a családok és a fiatalok egészségtudatosságának megerősítése és a drogfogyasztók számára hozzáférhető kezelési-ellátási lehetőségek biztosítása áll.