Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkár

Egészségügy

A kormány egyik legfontosabb feladata egy minőségi, a betegek, valamint az orvosok és szakdolgozók igényeit egyaránt szem előtt tartó egészségügyi rendszer megteremtése. Az ágazat az állampolgárok és ezen keresztül a társadalom szakmai biztonságáért felelős. Az egészségügyi rendszerben a részben lakossági szintű, részben személyre szóló ellátások a magyar társadalom egészségi állapotának javítását, megőrzését, a betegségek megelőzését és gyógyítását szolgálják.

Egészségügyi intézmények

Az egészségügyi intézmények egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervek. Az egészségügyi intézmény elnevezés magában foglalja a rendelőintézeti járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményeket, az állami mentőszolgálatot, az állami vérellátó szolgálatot, valamint az egészségügyi szolgáltatást nyújtó egyéb intézményeket.

Egészségfejlesztés

A magyar társadalom általános egészségi állapota és várható élettartama messze elmarad az Európai Unió tagállamaitól. A daganatos és krónikus betegségek, a korai halálozások komoly társadalmi és gazdasági kockázatot jelentenek. Az egészségfejlesztési politika célja, hogy a magyar emberek mindennapjainak részévé váljon az egészségtudatosabb életmód és ezzel visszafordítsák a kedvezőtlen egészségügyi és demográfiai folyamatokat.

Gyógyszerügy

A gyógyszerügy magában foglalja a gyógyszerek forgalomba hozatalát, a gyógyszerek gyártását, a gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatokat, a gyógyszer mellékhatások bejelentését és kivizsgálását, a gyógyszerek nagykereskedelemi forgalmazását, a közvetlen lakossági és intézeti gyógyszerellátást, a gyógyszerek rendelését, a gyógyszerek felhasználását, a gyógyszerészi gondozást, valamint a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatását érintő tevékenységeket (engedélyezést, ellenőrzést, adatok gyűjtését és nyilvántartását).