A mai világban a rend, a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Tolna megyei Tamásiban.

Kontrát Károly a város új, önkormányzati tűzoltólaktanyájának átadásán kiemelte: Magyarország az elmúlt négy évben jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy ezt a biztonságot megteremtse és megerősítse.

Mint mondta, ennek érdekében a kormányzat nemcsak a jogalkotás területén tett erőfeszítéseket, hanem a szükséges forrásokat is biztosította a 2012. január 1-jén felállt új katasztrófavédelmi rendszer működéséhez. Ezek azt szolgálták, hogy a lehető leggyorsabban kapjon segítséget az, akinek az élete vagy vagyona veszélybe kerül – fűzte hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az európai színvonalú, a kor követelményeinek megfelelő tamási önkormányzati tűzoltólaktanya, amely a Leader-program forrásaiból, az önkormányzat áthidaló és a Belügyminisztérium 25 millió forintos támogatásával épült meg, a környező települések biztonságáról is gondoskodik.

Hirt Ferenc (Fidesz-KDNP), a Tolna megyei 3-as választókerület országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy az idén 140 éves Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület tulajdonába került új épület jelentős előrelépés a korábbi, városközponti elhelyezéshez képest.

Az 586 négyzetméteres, összesen 83 millió forintból felépített laktanyát Kontrát Károly, Benkovics Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője és Ribányi József (Fidesz-KDNP), a város polgármestere avatta fel.

A tamási önkormányzati tűzoltóságon 11 főállású tűzoltó teljesít szolgálatot, akiket 35 önkéntes tűzoltó segít, Tamási mellett tizenhárom környékbeli település tartozik hozzájuk.

(MTI)