Kizárólag hazai termelőktől származó termékeket kínál a gödöllői Coop-bolton belül kedden megnyitott Magyar ízek Háza. A tisztán magyar tulajdonban lévő üzletlánc kísérleti projektjét – melynek a gödöllői már nem az első állomása - a jövőben kiterjesztenék más üzletekre is.

A Nemzeti Vidékstratégia célkitűzéseivel egybeesik a projekt, amely a minőségi magyar élelmiszereket gyártó hazai kistermelőknek nyújt segítséget a piacra jutásban. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a keddi megnyitón elmondta: „A Magyar Ízek Háza éppen arról vált híressé, hogy sikerült eloszlatnia azt a mítoszt, hogy ami jó minőségű és hazai, az bizonyosan drága is”. A helyettes államtitkár hozzátette: a Coop-üzletlánc példamutató, nem csak azért mert termékkínálatának 80 százaléka magyar termék, de azért is, mert olyan kistelepüléseken is megtalálhatók boltjai, amelyekről a multinacionális bolthálózatok lemondtak.

Az első Magyar Ízek Háza 2010. szeptember 16-án nyílt meg Budapesten. Az azóta több helyen megtalálható boltrészekben, a jobbára családi vállalkozásokból származó, hagyományos, magyar ízvilágú élelmiszerek között megtalálhatjuk a mangalica, szürke marha, kacsa, liba készítményeket; kecske és juh tejtermékekből is széles a választék, de van például harcsamájpástétom és házi gyümölcsjoghurt is.

A fogyasztói visszajelzések függvényében, az üzletlánc tervei szerint a következő egy-másfél évben akár 60-80 nagyobb üzletre is kiterjesztik majd a projektet, akár milliárdos piacot kínálva több száz kistermelő számára.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)