A Vidékfejlesztési Minisztérium állami földügyekért felelős államtitkára szerint hamar beigazolódott a sejtése, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú kft. közhasznúságával kapcsolatban nincs minden rendben.

Bitay Márton így reagált szerdán az MTI-nek az ATV Egyenes Beszéd cím műsorában elhangzottakra.

A műsorban május 30-án a kishantosi cég ügyvezetője, Ács Sándorné azt mondta, hogy a "kft. nem volt közhasznú szervezetként nyilvántartásba véve a bíróságon". Hozzátette: a cég nem élt olyan kedvezményekkel, amely miatt számon kérhető lenne.

Mivel nem kaphattak társasági adókedvezményt, nem volt értelme bejelentkezni abba a jogi kategóriába, a kft. csak nevében közhasznú - mondta Ács Sándorné.

Bitay Márton államtitkár jelezte, amennyiben az ügyvezető állítása igaz, úgy az jogi felelősségi konzekvenciákkal jár, mivel a közhasznúság elnevezést jogosulatlanul használta. Példaként hozta, hogy közhasznúsági nyilatkozatot három éve nem tett a cég, 2010-ben is csak azt állította, hogy közhasznú tevékenységből sem bevétele, sem kiadása nem származott.

Bitay Márton szerint kérdés az is, hogy például a közhasznúsághoz kapcsolódó alanyi áfa-mentességet, társasági adómentességet, vagy a helyi adókkal, illetékekkel kapcsolatos könnyítéseket igénybe vette-e a cég. Az államtitkár azt mondta, kíváncsian várja, hogy hány csontváz esik még ki a "kishantosiak szekrényéből".

Bitay Márton a napokban ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen annak megállapítására, hogy megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak. Az államtitkár azért fordult az ügyészséghez, mert számára a közhiteles adatokból az derült ki, hogy a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek.

(MTI)