Idén Budapesten négy kilövési pontról - három uszályról és a Lánchídról - indítják a rakétákat az augusztus 20-i nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Az eseményen az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezői kihirdették azt is, hogy a milotai mézes grillázstorta nyerte el idén a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

Havasi Balázs zeneszerző elmondta,hogy a Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is. Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg.

Fotó: Burger Zsolt

A tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói - ismertette a részleteket Havasi Balázs.

Az este 9 órakor kezdődő tűzijátékhoz komponált zenét a Petőfi Rádió felvételről sugározza. Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője elmondta: a csatorna háromnapos műsorfolyammal készül az Együtt az ország szlogen bűvöletében, hogy az ország minden területén élő ember érezze augusztus 20. ünnepi hangulatát.

Fotó: Burger Zsolt

Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém - mézes és pralinés - között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd - hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor.

Fotó: Burger Zsolt

A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem - közölte Katona Éva az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.

(kormany.hu, MTI)