Azok a települések, ahol szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élnek emberek, 4,7 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak.

A pályázatot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a pénzből 30-50 projekt valósulhat meg. Aláhúzta: a 4,7 milliárd forintos keretösszeg felülmúlja az elmúlt 5 év összes hasonló pályázatának mértékét, és kiegészíti a tavalyi költségvetés terhére 410 millió forint hazai forrás is.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy a program tartalmában is eltér a korábbiaktól. A célja nem a szegregált telepek ledózerolása, mint eddig, mert annak csak az lesz az eredménye, hogy “mini telepek” jönnek létre, és továbböröklődik az a konfliktushalmaz, ami ezeket a telepeket jellemzi.

Balog Zoltán (fotó: Árvai Károly)

Az új program lényege, hogy komplex módon kezeli a szegregált lakókörnyezetben élő családok problémáit - fogalmazott Balog Zoltán, kiemelve a szociális, képzési, egészségügyi és a munkanélküliséggel kapcsolatos kérdéseket, amelyeket a programban kezelni fognak. Az állam szolgáltatásokkal jelenik meg a szegregált lakóterületeken, többek közt megkönnyítik az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférést - mondta a politikus. Egyéni mentorálásra is lehetőség lesz - tette hozzá.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a megvalósításba bevonják a települések nem szegregált lakóit is, mert csak velük együtt lehet sikeres a program, s a nyertes önkormányzatok együttműködnek majd az Országos Roma Önkormányzattal is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár aláhúzta, hogy nem etnikai alapon szervezik a programot, hiszen mélyszegénységben élnek cigány és nem cigány származású magyarok is, tehát rászorultsági alapon lehet majd pályázni.

fotó: Árvai Károly

A kormány nem csak pénzt, hanem szakmai segítséget is nyújt a nyertes önkormányzatoknak az államtitkárság háttérintézményeként működő Türr István Kutató és Képző Intézeten keresztül. Projektenként 45 és 150 millió forintot lehet nyerni, a pénzre két szakaszban, március végéig és augusztusban lehet pályázni, a megvalósítás 2012 szeptemberében indul - ismertette a részleteket Balog Zoltán.

(kormany.hu;)